Lokale vrijwilligers / contactpersonen

Maak kennis met onze vrijwilligers over de hele wereld.

Zuid Afrika

Frans en Carly Alkema
Sinds 2006 werken Frans en Carly als vrijwilligers in Zuid-Afrika. Eerst in Brakpan en nu in Knysna. De nood onder de bevolking van Zuid-Afrika is groot. Vooral aids, werkeloosheid en armoede nemen bij heel veel mensen de hoop op een goede toekomst weg.

Bolivia

Mia Meermans, sociaal ontwikkelingswerkster met pastorale opdracht.
Deze krachtige vrouw werkte eerst in Afrika. Daar liep ze malaria op waardoor ze naar België moest terugkeren. Op ons bezoek is ze later toch weer aan de slag gegaan in Bolivia. Ze heeft meer dan 45 jaren ervaring de tropen. Ook anno 2021 doet ze haar zware werk – letterlijk – op eenzame hoogte: 4000 meter hoog om precies te zijn. Ze doet veel soorten ontwikkelingswerk. Ze heeft verstand van land- en tuinbouw. Ze ondersteunt de teelt van schapen en lama’s en hielp zo aan de totstandkoming van een kleine industrie die veel mensen zelfstandigheid bood. Daarnaast biedt ze onderwijs en medische hulp.

Mia is een aanspreekpunt voor veel mensen in nood die soms in barre omstandigheden leven.

Haïti

Pater Jan Hoet is een scheutist die in 1967 op 25-jarige leeftijd naar Haïti vertrok. Hij verblijft er nu reeds meer dan 40 jaar. Heel wat jaren fungeerde hij er als pastoor in een aantal dorpen in het centraal plateau die moeilijk te bereiken zijn. Hij bouwde er scholen en kinderen kunnen er thans de volledige lagere school volgen.

Filippijnen

Angie van de Ven is geboren in de Filippijnen en zij is daar onze contactpersoon. Zij heeft een groot deel van haar leven in Nederland gewoond en is nu onder coördinator voor de Filipijnen.

Mozambique

Broeder Marcos werkt al jaren in Mozambique. Zijn opdracht vanuit de kerk is daar om te evangeliseren en te onderwijzen. Voor onze stichting is hij onze contactpersoon.

Hij staat arme mensen bij met raad en daad. En dat is in dit warme, onderontwikkelde land geen lichte taak. Hij heeft niet al te veel geld tot zijn beschikking, maar het beetje dat hij heeft, maakt hem een doelwit voor criminelen. Een paar jaar geleden kwamen twee confraters om het leven door een overval. Daarbij werd ook het geld geroofd dat voor de allerarmsten bedoeld was. Broeder Marcus wist te ontkomen en is daarna ergens anders gaan wonen.

Ghana

Bianca van den Berg werkt voor de Nederlandse overheid. Daarnaast is zij vrijwilliger om de contacten met Ghana te onderhouden.

Brazilië

Hanny Martins Vieira-Limbeek is geboren en opgegroeid in het Brabantse Berlicum. Via een student-adoptie is zij in contact gekomen met zuster Odiliana Smits in Brazilië. Zo leerde zij ons werk kennen. In 2006 is zij met haar man verhuisd naar Päo de Açucar. Zij onderhoudt daar de contacten met de adoptiegezinnen.

India Prov. Ambikapur

Zuster Philomena George, Chhattisgarh Philomen is geboren in de staat Kerala in het zuiden van India. In 1971 werd zij een Ursulinen zuster. In die tijd werkte ze met het christelijke Children’s Fund, nu bekend als het Kind Fonds. Het was de eerste keer dat ze werkte voorde arme mensen van de huidige Jharkhand. Ze vond het een mooie ervaring en ze was erg blij toen de arme kinderen konden gaan studeren en een aantal van hen een goede baan kreeg. Het verbeter de omstandigheden van  hun families en zelfs van hele dorpen sterk.

Zuster Philomena laat graag merken dat ze blij is om dit mooie werk te mogen doen.

India Prov. North-East

Zuster Rashmi Kandulna, Jarkhand

India Prov. Ranchi

Zuster Karuna rondde haar studie af in 2009. Daarna trad ze aan als assistent-penningmeester bij Ursuline Provincialaat Kanke Road. Ze helpt in het financiële werk en ze ondersteunt Sr Pratiti bij het ​​verzorgen van sponsorkinderen en familie adoptie. Van tijd tot tijd ontmoet ze de sponsorkinderen en hun families. Zuster Karuna woont in Ranchi, in het Noord-Oosten van India. Het is de hoofdstad van Jharkhand. Onlangs wees de overheid haar aan om de zorg van de sponsorkinderen en familie-adoptie op zich te nemen in de Ranchi Provincie. Ze vindt het fijn om de kinderen en families te kunnen helpen.

India Prov. Gumla

Zuster Nimala werd geboren in 1962 in de staat Chhattisgarh. Van jongs af aan wilde zij werken voor de armen en gemarginaliseerden. Na haar afstuderen is ze, in 1984, lid van de Congregatie Ursulinen geworden. Van 1989 tot 1999 was ze secretaris van de provinciaals en in 2000 ging ze naar België om secretaris van de Generale Overste te worden. Dat werk deed ze 7 jaar. Ze kreeg de kans om met studenten in de scholen in België te spreken. Ze keerde terug naar India in 2007. In hetzelfde jaar realiseerde ze haar droom: de verdeling van sponsoring in Gumla provincie. Nu heeft ze direct contact met de kinderen en de gezinnen en bezoekt ze de families regelmatig. Haar werk doet ze in Jharkhand, Hazaribag en Rourkela. Sinds 2018 is zij gestationeerd in België en onderhoudt van daaruit de contacten met India en inmiddels ook Gambia.

Rwanda

Zuster Mariëtte Martens

Congo

Zuster Anna (Patricia) Winters, Annunciaten van Heverlee.
Zuster Anne werkte 45 jaar als missionaris in Congo.

Ze gaf in die tijd vooral onderwijs aan groepen meisjes, die hun lagere school niet konden afmaken, of geen andere (vervolg)opleiding konden gaan doen. En dat terwijl ze voor een zelfstandig leven toch wel het een en ander moesten kunnen. Zoals lezen, schrijven, rekenen, naaien, koken en onderhoud. Daarnaast is kennis over het telen van dieren vaak ook onmisbaar. Die kennis bood Zuster Anna hen, naast godsdienst en levenswaarden. Nu ze terug is in België, houdt zij contact met de Afrikaanse medezusters voor de families en de kinderen die door de donateurs van de stichting worden geholpen.

Venezuela

Pater Michel Grobben werkt al meer dan 40 jaar in Venezuela. Dat doet hij samen met een aantal broeders. Zij verzorgen onderwijs, verlenen medische hulp en verrichten sociale werkzaamheden in een zeer groot gebied. In hun werkterreinen, de Barrio (sloppenwijken), wonen duizenden mensen in hutjes die dicht op elkaar zijn gebouwd. Barrio staan vaak regen berghellingen. In de omgeving is weinig industrie en dus ook weinig werk. De mannen moeten ver reizen om toch werk te vinden. Daardoor blijven de vrouwen en kinderen alleen achter. Zij zijn arm en erg afhankelijk van hulp van anderen. Onze Stichting draagt voor een deel bij in de hulpverlening. In de laatste jaren zien we hun omstandigheden gelukkig langzaam beter worden. En dat stemt Pater Grobben zeer dankbaar.

Note: Helaas is pater Michel in 2020 overleden. Zijn werk wordt voortgezet door Milexys, die Michel al vele jaren bijstond bij de gezinsadoptie (foto onder uit december 2019).

Ethiopië

Pater Petros Berga studeerde in Nederland voor priester en was Pastoor in Edam.
Hij is onze contactpersoon voor de gezinsadoptie in Ethiopië en woont en werkt daar. In Ethiopië onderhoudt hij contacten met het Bisdom en volgt hij de geadopteerde gezinnen. De begeleiding zelf doet hij samen met zijn collega’s ter plaatse. Pater Berga helpt de bevolking dergelijke uitdagingen te overwinnen. Gelukkig kunnen wij daaraan een steentje bijdragen.

Kenia

Fr. Raphael Mangiti, is een Passionistisch Missionaris werkend in Kenia. Momenteel ben ik de “Provincial Superior” van de Passionisten in Kenia en ik werk vanuit Nairobi.

Voor de Stichting Salvatoriaanse Gezinsadoptie coördineer ik het werk met betrekking tot de families die worden ondersteund. Ik bezoek de families en rapporteur over de stand van zaken.